Tips voor beleggen: hoe starten?

grafiekBeleggen kan erg veel geld opleveren, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. En hoe begin je eigenlijk met beleggen?

Effectenrekening

Om te beginnen, moet er een effectenrekening worden geopend. De effectenrekening wordt gebruikt om transacties van aandelen te laten plaatsvinden. Belangrijk is wel om na te vragen wat de transactiekosten zijn van de aanbieder van de effectenrekening. Deze transactiekosten worden in rekening gebracht bij de aan- en verkoop van aandelen.

Het verschil tussen een besten- en limietorder

Bij een bestenorder koop je aandelen tegen de dan geldende koers. Bij een limietorder bepaal je vooraf tegen welke maximumprijs je binnen een bepaalde termijn aandelen wilt kopen: bijvoorbeeld aandelen BP voor maximale koers van 10 binnen 3 weken. Als de koers binnen deze 3 weken niet op of onder de 10 komt, dan worden er geen BP aandelen gekocht. Transactiekosten worden alleen in rekening gebracht als er daadwerkelijk aandelen gekocht worden.

Bied- en laatkoers

De bied- en laatkoers worden in een orderboek bijgehouden. De biedkoers is de koers waartegen de beste koper de aandelen wil kopen en de laatkoers is de koers waartegen de beste verkoper de aandelen wil verkopen.

Onafhankelijk beleggingsadvies

Onafhankelijk beleggingsadvies partijen kunnen een gedegen advies geven op het gebied van beleggen. Soms zie je, zeker als beginner, door de bomen het bos niet meer in de beleggingswereld. Om te voorkomen dat je meteen de mist in gaat. Op deze wijze haal je over het algemeen meer rendement uit je beleggingen tegen een lager risico.